“Kamu adalah sebaik-baik umat yang dikeluarkan untuk manusia, (sifat kamu) kamu menyuruh dengan ma’ruf dan melarang dari yang mungkar.” (Aali Imran 3:110) . Always Kentalkan Jiwa Sadokan Iman

mY lOvElY fOlLoWeR

March 30, 2015

Zero ?

Bismillah , Assalamualaikum ~~Semoga sahabat semua sentiasa bersama barakahNya dunia akhirat . Amin insyallah :)


Sahabat ,

Kadang-kadang 'rasa kosong' itu datang menyapa kita secara tiba-tiba . Ia tidak perlu menanti masalah sesama manusia mahupun rasa dihina . Ia tetap datang menyapa kita . Entah lah , ia seperti merasakan 'something missing' kan . 'Rasa kosong' itu sendiri seakan mengelirukan kita . Diri kita sendiri pun bingung apa asbabnya .

Ketahuilah sahabat ,

Bukan hanya kamu yang pernah merasakannya . Aku , dia , mereka , kami juga pernah merasakan hal yang sama . Sedarlah , 'rasa' itu hadir bukan hanya perlu disia-siakan . Bukan juga hanya perlu membiarkan ia . 'Rasa' itu hadir untuk menyampaikan sesuatu kepada diri kita . 

Carilah . Selongkarlah . dan Ketahuilah .

Diri kita ini adalah milik Tuhan kita . Jiwa kita adalah milik Pencipta kita . Kembalilah padaNya . Merintihlah pada Dia . Mohonlah pada Dia . Jangan pula lupa hamparkan sejadah dan sujud padaNya . Berdoalah pada Dia , sahabat .

Sungguh , Dia sangat merindukan hambaNya . Dia mahu mendengar rintihan hambaNya akan ujian yang dihadapi . Kembalilah pada Dia . 

Penuhilah jiwa dengan zikrullah . Siramilah selawat di jiwa .

Sahabat ,

Kadang-kadang rasa kosong itu tiba apabila kita mula alpa padaNya . Penyakit ini sangat bahaya . Ia boleh menyebabkan kekufuran andai dibiarkan begitu sahaja . Jangan sahabat , kelak membinasakan diri sendiri . 

Sang Pencipta masih memelihara kita . Dia masih sayangkan kita . 

Ada insan yang dibiarkan dengan 'rasa' yang teramat gembira , sedangkan dia ingkar pada Ilahi . Itu yang lagi bahaya . Jangan sampai satu saat nanti ALLAH biarkan kita seperti itu . Allahu robbi , mudah-mudahan dijauhkan . 

Sahabat Dunia Akhirat ,

Tenangkan jiwa . Tenangkan diri . Cuba ambil masa sedikit pun jadi lah , untuk muhasabah diri . Bagaimana jiwa kita sekarang ? Sudah bertanya khabar ke belum ? Sudah disirami dengan perkara-perkara positif ke belum ? Mana yang bisa untuk diperbaiki , kita baiki semula . 

Amalkan doa ini ya :) 

“Allahumma inni a’uzubika minal hammi walhazan. Wa’a’uzubika minal ‘ajzi wal kasal wa’a’uzubika minal jubni wal bukhli, wa ‘a’uzubika min ghalabatid daini waqahrir rijaal"

Rajinkanlah diri untuk sentiasa bertemu dengan Dia . Dia sayangkan kita semua . 

Senyumlah . Bukan untuk diriku . Tapi untuk mengubati sedikit jiwa yang 'kosong' itu . 

Sahabat , jaga diri . Jaga hati , jaga iman . 
Cukuplah kematian itu sebagai peringatan buat kita *pandang kubur depan hostel*

Semoga senantiasa Kentalkan Jiwa Sadokan Iman ya .

Salam Sayang dari Sahabatmu ,

Lina Sabri ,
Diari Seorang Daie . 

No comments:

Post a Comment